top of page

ASTRONOMİ SEYRİ

1- YAZAR HAKKINDA

2- KONUMUZ İLE İLGİLİ TARİHÇE

3- DÜNYA NE KADAR BÜYÜKTÜR

4- TAKVİMLER

5- İLK NEVİGATÖRLER

6- ASTRONOMİ SEYRİ

7- SIRASI İLE YAPMAMIZ GEREKENLER

8- ASTRONOMİK SEYİR MALZEME LİSTESİ

9- TOPLAMA ÇIKARMA EGZERSİZLERİ

10- GEREKLİ ÖN NAVİGASYON BİLGİLERİ

11- DOĞRU SAAT

TOPLAMA ÇIKARMA EKSERSİZLERİ

12- SEXTANT

13- SEKTANT HATALARI

14 - SEXTANT İLE GÜNEŞTEN ÖLÇÜ ALMA

15- KENDİ HARİTAMIZI ÇİZMEK

16- ASTRONOMİ SEYRİ İZAHLARI

1-CUMHUR GÖKOVA

15 Temmuz 1950 yılında Sakarya da doğdu. Annesi Hikmet, Abhazya kökenli bir dikiş öğretmeni, babası İhsan, Abhazya kökenli KÖY ENSTİTÜSÜ mezunu bir öğretmen idi. Spor hayatına 10 yaşında yer jimnastiği ile başladı, 14 yaşında Türkiye ikincisi oldu. 18 yaşında Yelken ile Dünya Turu yapabilmek için yaşını 2 yaşbüyüterek askere gitti. 20 Yaşında Nato ya bağlı Hava Paraşüt Komanda eğitmeni olarak askerliğini bitirdi. Önce karadan Çekoslavakya hariç bütün Avrupa ülkelerini gezdi, sonra yaşadığı İsviçre den yola çıkarak jib ile BÜYÜK SAHRA çölünü geçti. GPS in olmadığı bir dönemde büyük üstat SADUN BORO nın izinden Sextant ile Dünya yı dolaştı.

— 21 Yaşında Yelkenli ile İngiltere’den ( South Hamton ) yola çıkarak, Almanya ( Hamburg), Danimarka ( Kopenhagen), Polonya ( Gdanks), Rusya ( Leningrad), Finlandiya ( Turku), İsveç ( Oslo), Norveç ( Bergen), bütün Norveç fiyortlarını gezerek KUZEY KUTBU nda Spitsbergen a gitti. — Portekiz den tekrar yola çıkarak Atlantik’i geçip 21-27 yaşları arasında 6 sene Dünya yı dolaştı. — 27 yaşında Kanada ya yerleşerek yarım kalan eğitimini bitirdi ve Orman Yangını söndüren Pilot oldu. Sırası ile Tenis Hocalığı, Su altı fotoğrafçılığı, Kayak hocalığı yaptı ve YELKEN HOCALIĞInda karar kıldı. Kanada dan Türkiye ye izine geldiği sırada Düzce Efteniye köyünde Abhazya lı bir ailenin kızı olan Güler ( 1959) ile tanıştı evlendiler ve Kanada da iki çocukları oldu. Bu evlilik 2004 yılına kadar sürdü. ATİLLA ( 1983) TOLGA ( 1990) Önce Atilla yelken hocalığını meslek edindi, İstanbul da kendi okulunu açtı. Sonra Tolga Kanada da üniversiteyi bitirmesine rağmen Marmaris e dönerek aile şirketinde çalışmayı tercih etti.

Türkiye’ye ilk yabancı Yelken okullarını getirdi. Bunlar sırası ile. CYA ( Canadian Yachting Association)

RYA ( Royal Yachting Association)

IYT ( International Yacht Training )

ISSA ( International Sailing Schools Association)

IYTA ( International Yacht Training Academy) dir.

—Türkiyede ve yabancı ülkelerde yüzlerce yelken hocası yetiştirdi. Rusya, Ukrayna, Romanya, Belarus, Singapur ve Çin de şubeler açtı.

—MIYC ( Marmaris Uluslar Arası Yat Klübünün ilk Kurucu üyesi oldu.) Komodorluğu sırasında, Marmaris Uluslar Arası yarışı Kategorisinde Dünya’nın yedinci büyük yarışı seçildi.

IYT, ISSA, IYTA, ve Türkiye Yelken Federasyonunun YY7 belgelerine sahip oldu( Eğitmen Eğiticisi)

— 2004 Yılında Kafkasya’da tanıştığı Mayisarat ( 1978 )ile evlendi onun ile

GÖKOVA SAILING ACADEMY

!3

2010-2012 yılları arası yelken ile 2. DÜNYA TURU nu yaptı. Mayisarat’tan Magomed ( 2005) Elbrus ( 2017) iki çocukları var.

— Mezunlarının sayısı 2018 yılında 11.770 e ulaştı.

— 27 Temmuz 2017 Yılında 4üncü oğlu ELBRUS un Birinci yaş gününü 4 dağcı arkadaşı ile birlikte 5.650 m de Elbrus Dağında Kutladı.

-Marmaris li Hüseyin Akbulut u yetiştirdi. Hüseyin Türkiye’nin ilk Yabancı belgeli Paralimpik eğitmeni oldu. 2016 da Yılın sporcusu, 2018 de Türkiye birincisi olup Amerika’ya gitmeye hak kazandı. Amerika’dan Marmaris e Dünya Şampiyonluğu getirdi..buda ona 50 senelik eğitimciliğin en güzel hediyesi oldu.

2019 yılında üniversitelerde seminerler vermeye başladı. Mersin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi bunlardan birkaçı.

2-Konumuz ile ilgili tarihçe:

Eski Mısırlılar bir günü 24 saate böldüler. Sonraları Mezopatamya’lılar 1 saati 60 dakikaya 1 dakikayı da 60 saniyeye böldüler.

Buradan 1 derecenin 1 saat gibi düşünüldüğünü ve 60 dakikaya bölündüğünü harita üzerinde 1 dakikanın 60 a bölünememesinden dolayı 10 a bölündüğünü görüyoruz.

1 deniz mili ( nautical Miles) = 1.15 kara mili ( statute Miles) 1.852 m. dir. Mil kelimeside Latinceden (Milla) kelimesinden gelmiştir ve anlamı ‘’1000 Roma Askeri adımı’’ demektir.

3-Dünya ne kadar büyüktür?

Milattan 300 sene önce Mısır Aleksandriya kütüphanesinin Müdürü, filozof ve Astronom olan Eratosthenes idi. Okuduğu kitaplardan birinde Alekandriya nın Güney’inde Syene kasabasında kitabın yazarı Astronom Temmuz 21 de Güneşi bir su kuyusunun tam dibinde görmüş. Yani Güneş tam tepesinde imiş. Kendi kendine aynı gün aynı saatte Aleksandriya da bir çubuğun gölgesi olurmu? diye düşünmüş. Eğer

olmaz ise Dünya DÜZ , olur ise de YUVARLAK, olmalı idi. Deneyimini yapar ve çubuğun AYNI GÜN AYNI SAATTE yanındaki gölgenin 7.2 derece olduğunu 7.2 rakamının da bir dairenin 50 de 1 i olduğunu düşünür.

Bir adamına Syene deki kuyu ile çubuğun arasındaki mesafeyi ölçtürür, 5000 stadyum boyu çıkar. Bir dairenin 50 de biri 5000 stadyumduk bir Arc yapıyorsa, dairenin tamamı 50x5000= 250.000 stadyum olmalıdır der ve Dünya nın büyüklüğünü tahmin eder. Bu tahminde çok ilginçtir ki, sadece yüzde bir yanılmıştır.
 O zamanki stadyumların boyu 185m imiş. 185x250.000= 46.250km eder. Bugünkü bilgilere göre Dünya nın çevresi 40.075.16km olduğunu düşünürsek, Eratosthenes o zamanlar elindeki imkanlar ile büyük bir iş başarmış. Hem Dünya’nın düşünüldüğü gibi yuvarlak olduğunu ispatlamış, hemde çok yaklaşık olarak Dünya’nın büyüklüğünü bulmuş.

4-TAKVİMLER

İlk takvimler Ay ın hareketlerine göre yapılmıştı. O zamanlar bir ay 29.5 gün idi. Buda bir seneyi 364 gün yapıyordu. Buda her yıl bir sezonu 11 1/4 gün geri kaydırıyordu. Roma imparatoru Julius Ceasar Lunar takvimine son verdi ve onun yerine Güneş i kullandı ve bir yıl 365 1/4 gün oldu. Her 4 senede 1 gün atlayarak yılı 365 gün kabul etti. O zamanın Astronomları bir tropikal yılın aslında 365.2424 gün olduğunu yani buldukları 365 1/4 günden 11 dakika 14 saniye olduğunu bilmiyorlardı. Bu 1582 ye kadar sürdü. 1582 de bugünkü hali kabul edildi. Buna göre bir yıl 365.2425 gündür. Hesaplamalarda kolaylık olması açısından ise bir yıl 365 gün kabul edilmiş; biriken bu 6 saatler ise 4 yılda bir Şubat ayına eklenmiştir.

5-İLK NAVİGATÖRLER

İlk denizcile kıyıdan hiç ayrılmadan Seyehat ederlerdi. Gittikleri yerlerdeki kuşların, bitki yapısının, dağların, suyun renginin notlarını alırlar, bu notlara bakarak geriye dönüp yollarını bulurlardı. Avrupalılar yanlarında kuşlar taşır, kaybolduklarında bir kuş salarlar ve kuşun uçtuğu yöne giderek karayı bulurlardı. Ufukta sabit bir bulut, altında bir ada var anlamına gelir derlerdi. Polinezyalılar denizin dalgalarını okuyarak karayı bulurlardı.

Sonra yıldızlar, bilhassa Kuzey yıldızı kullanılmaya başlandı. Kuzey yıldızı ile limanlarının arasındaki açıyı ölçerek Doğu ve Batıya kolaylıkla uzun seyahatler yapabildiler. Kesin mevki bulma metodu ancak saatin keşfi ile başladı.

6-ASTRONOMİ SEYRİ

GÜNÜMÜZDE TEKNOLOJİ İLERLEDİKÇE ASTRONOMİ SEYRİNE OLAN İLGİ AZALDI.

MAALESEF SON YILLARDA BU ALAKA O KADAR AZALDI Kİ, İLERİDE BUNU ÖGRETECEK HOCA DAHİ BULUNAMAYACAK.

BUNDAN DOLAYIDIR Kİ, BÜTÜN DENİZCİLER BULDUKLARI İLK İMKANDA ASTRONOMİ SEYRİNİ HEM ÖGRENMELİ HEM DE ÖGRETMELİDİRLER. BUGÜN Kİ DENİZ KAZALARININ YÜZDE DOKSANI ELEKTRONİK HATALARDAN OLUŞMAKTADIR.

TEKNOLOJİNİN İLERLEMESİ, NAVİGASYONUN KOLAYLAŞMASI KAZA OLMAYACAK ANLAMINA GELMEZ. ZİRA TEKNE AKÜLERİNİN BOŞALMASI, TEKNEYE BİR YILDIRIM ÇARPMASI İLE BÜTÜN NAVİGASYON ALETLERİMİZİ KAYBEDECEGİMİZİ HEPİMİZ BİLİYORUZ. AMA ÇOĞUMUZUN BİLMEDİĞİ İKİ ŞEY DAHA VAR BİRİNCİSİ, GLOBAL POZİTİON SİSTEM YANİ GPS SİSTEMİNİN ANAHTARININ AMERİKAN BAŞKANININ ELİNDE OLDUĞU, DÜNYANIN İSTEDİĞİ BÖLGESİNİ

İSTEDİĞİ ZAMAN SADECE ANAHTARINI SOLA ÇEVİREREK BLOKE EDEBİLECEĞİNİ GERÇEĞİDİR.

İKİNCİSİ İSE, RUSLARIN YENİ BİR İCADI: BELLİ BİR BÖLGEYE GÖNDERİLEN SİNYALLER İLE ORADA GPS SİSTEMLERİNİN ÇALIŞMADIĞI...BU İÇAT YENİLENDİKÇE ESKİLERİNİN KORSANLARA SATILABİLECEĞİ GERÇEĞİDİR. BUNDAN DOLAYIDIR Kİ, HER DENİZCİ BİLHASSA KARADAN UZAK SEYİR YAPAN DENİZCİLER TEKNELERİNİN VE AİLELERİNİN SELAMETİ İÇİN ASTRONOMİ SEYRİ ÖĞRENMELİDİRLER.


Biz eğitmenlerde bu bilgileri size aktarmayı bir görev görüyor ve yapıyoruz.
 ASTRONOMİ SEYRİNİ KİMLER ÖĞRENİR, KİMLER ÖĞRENEMEZ

Toplama ve çıkarma yapmasını bilen herkes astronomi seyrini öğrenebilir. Yani bu çağda her kişi astronomik seyir öğrenebilme yetenekine sahiptir. Bunu öğrenmek için, matematik profesörü olmaya yada çok zeki olmaya gerek yoktur.

Mühim olan; öğrenmeyi arzu etmek, doğru bir hoca bulmak, sabır ile yapılacakları ezberlemek işin mantıkını anlama bölümünü en sona bırakmaktan geçer.

Kafasını işin mantıkına takıp yerini bulmayı öğrenemeyen ögrenci sayımdan ,işin mantıkını bilmeden yerini bulan ögrenci sayım daha fazla olmuştur. Tabii ki bu işin en güzeli en zevklisi, hem mevkisini bulabilmek hem de mantıkını kavramaktır.

1- İnternete girer ve kendi saatimizin hatasını buluruz. www.uhrzeit.ch

2- Sextant hatalarını bulur ve not ederiz.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3- Güneş veya yıldızdan Sextant ile ölçüm alır, ölçüm aldığımız saat, dakika ve saniyeyi not ederiz.

4- Aldığın ölçümün yüksekliğini ve zamanını saat, saniye, dakika olarak yazarız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5- ALMANAK tan zamanımızın GHA ve Declanation gibi bilgileri alırız.

 

 

 

 

 

 

6- SIGHT REDUCTION TABLE Sight Reduction Table dan Bulunduğumuz yerde Güneş yüksekliğinin matematiksel olarak ne olması gerektiği bilgileri alırız.

7—Topladığımız bütün bilgileri adım adım sırası ile SİGHT FORM a doldururuz.

8- SIGHT FORM dan aldığımız bilgileri BAKERS CHART a çizerek Kendi haritamızı yapıp mevkimizi buluruz.

bottom of page